Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Zdravá strava pre naše škôlky…evolúcia či revolúcia? (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

Celý článok vôbec nie je o tom, že "kádrujem potraviny" ale hlavne o dvoch veciach: - Že za 1,5€ za den je ťažko možné zabezpečiť zdravú stravu. - a že aj táto oblasť potrebuje vývoj a vzdelávanie, aby dokázala držať krok s meniacim sa svetom. Deti sa totižto stále menej hýbu a teda výživa sa stáva pre zdravý vývoj ešte dôležitejšia ako v minulosti. Takisto kvalita potravín je veľmi rozdielna a treba sa jej venovať oveľa viac ako v minulosti. Už len jeden príklad: Ak nám voľne behá rok po dvore sliepka, živíme ju len prirodzenou potravou a zrnom. Tak z nej uvarená strava bude veľmi veľmi zdravá. Na druhej strane brojlerové kurča nejasného pôvodu, hlboko zmrazené (a nikto nevie koľkokrát rozmrazené), chované na anabolickej potrave s využívaním antibiotík - je tá najhoršia možnosť na obed. A pritom je to stále len "rovnaké" kura. A takto je to zo všetkým. Prosím skúste vidieť v mojom blogu hlavne zdravý sedliacky rozum:)
Marián Viskupič
< 1 2

zdravy sedliacky rozum hovori

ze ako z ho**a bic neupleties, z prostriedkov, ktore maju obcania k dispozicii sa neda varit super kvalitna strava celorocne. proste pre masy ludi nemozete mat cely rok polievku z kury, ktora volne pobehuje v biochove, lebo taka kurat stoji peniaze. vase pohodlie je zalozene na tom, ze robotnici za pasom, zametaci ulic, smetiari a iny proletari maju dobru dostupnost lacneho brojlera napchateho anabolikami (ako vy hovorite), tak tu moc nenadskakujte.

polnohospodarska poda je zastavovana mega zavodmi na montovanie aut, dialnicami a RD, a to plati aj na trnavu, kde maju podla vas tie kury pobehovat? no skuste, vy saskar.

mam rad takych premudrelych co sa nechaju fotit s paprikami z lidlu. lebo hentu oranzovu vyslachtenu spanielsku papriku ste doma nedopestovali, to mozete hovorit svojim volicom.
 
Hodnoť

sola dosis facit venenum; miera robí jed

sprvu vo mne vzkypela žlč, ale ... závisí od množstva. DOBRÚ (nivovú) nátierku by som nezatracoval, prisladené mlieko MÔŽE nalákať dieťa aby ho pilo - ale všetko závisí od ZVYKU a MIERY.
\n
To je ako POMÔCŤ jedálňam, J.O. chodí po školách a robí osvetu, ukazuje kuchárom AKO pripravovať CHUTNÉ & ZDRAVÉ jedlá, lebo nás (/ich ) to nikto neučil :-(
TREBA ukazovať, ŠÍRIŤ nákazu LEPŠEJ stravy, a nech menej zdravé odíde samo či je vytlačené výberom detí a nie príkazmi, lebo zakazované najlepšie chutí :-S
Všetkého s mierou, Vám prajem VEĽA ÚSPECHOV!
 

 

Ze dieta dostane chlebík s nátierkou za probléme nepovažujem. Čierny čaj so sirupom, pizzu, a sladené mlieka áno.

Sladené mlieka nenavyknú deti na mlieko, ale na CUKOR. Jedna dvojdecová krabička sladeného mlieka, napr. s karamelovou príchuťou, obsahuje 20 gramov cukru. To je 5 KOCIEK CUKRU V 1 SALKE MLIEKA.
A k tomu dostane nejaké sladké pečivo, napr. makový lístkový hrebeň (mimochodom obe veci sú na dnešnom menu jednej škôlky v BA), ktorý je tiež z dvoch tretín iba cukor.

Spoliehať sa, že dieťa si samo vyberie zdravšiu variantu je nesmierne naivné. Sladké chutí, cukor je návykový, takže ak dieťaťu od mala dávaš šálku mlieka s 5 kockami cukru, nemôžeš očakávať, že si samo od seba vyberie mlieko nesladené.

Jediným riešením nedávať malým deťom cukor. Ak namiesto karamelového mlieka budú mať v škôlke iba obyčajné a namiesto čierneho čaju so sirupom iba vodu, vôbec o nič neprídu. A ak majú takú stravu aj doma, ani im nenapadne, že im niečo chýba.
 

 

Prečo táto pizzofóbia? Nie je to v podstate nič iného len zapečený chlieb. Dá sa urobiť aj veľmi zdravo. Ak robím pizzu, viem, aké cesto urobím a čo do neho ide a je to to úplne základné kváskové cesto.
Dám na to vlastnoručne urobenú paradajkovú omáčku, kvalitnú šunku a syr a rada by som, aby mi niekto vysvetlil, čo je na tom také nezdravé.
 

 

Veď nepíšem, že pizza je zlá. Konkrétne o pizzi som písal, že keď ju robia v kuchyniach, tak sa bohužiaľ používajú lacné a teda nekvalitné suroviny a potom je aj výsledok nekvalitný a nie zdravý.
Celý článok vôbec nie je o tom, že "kádrujem potraviny" ale hlavne o dvoch veciach:
- Že za 1,5€ za den je ťažko možné zabezpečiť zdravú stravu.
- a že aj táto oblasť potrebuje vývoj a vzdelávanie, aby dokázala držať krok s meniacim sa svetom.
Deti sa totižto stále menej hýbu a teda výživa sa stáva pre zdravý vývoj ešte dôležitejšia ako v minulosti.
Takisto kvalita potravín je veľmi rozdielna a treba sa jej venovať oveľa viac ako v minulosti.
Už len jeden príklad:
Ak nám voľne behá rok po dvore sliepka, živíme ju len prirodzenou potravou a zrnom. Tak z nej uvarená strava bude veľmi veľmi zdravá. Na druhej strane brojlerové kurča nejasného pôvodu, hlboko zmrazené (a nikto nevie koľkokrát rozmrazené), chované na anabolickej potrave s využívaním antibiotík - je tá najhoršia možnosť na obed. A pritom je to stále len "rovnaké" kura. A takto je to zo všetkým. Prosím skúste vidieť v mojom blogu hlavne zdravý sedliacky rozum:)
 

 

Marian, ak by si to napísal štýlom, že chceš skvalitniť stravu na škôlkach a môžme sa baviť o tom, čo znamená skvalitniť,tak fajn.Ale ty si urobil toto
" Matka vie nakrájať mrkvu a jabĺčko, dá dieťaťu čistú vodu na pitie, NEDÁ chlieb z bielej múky, nekúpi šúľance v polotovare."
.
Máme s manželkou dve deti a bežne mali a majú chlieb alebo rožky z bielej múky, bežne šúlance alebo niečo iného z polotovaru,od mala, teda inak, matka toto nekúpi ?
Ak to moja žena kúpila, tak už nie je matka tých detí ? Alebo je to zlá matka ?
A potom chceš nedajbože diskutovať...
.
To je paradox, Natalia Blahová z SaS sa celkom právom obúva do Tomanovej, že rieši nejaký jogurt po zaruke v profesionalnej rodine, akokeby sa bežne nestalo aj v normalnej rodine že sa tam objaví nejaký jogurt po zaruke, ale pre teba matka je tá, ktorá nedá biely chlieb dieťaťu..
Pre mňa aj pre Natáliu je tá, ktorá sa stará o deti ako vie a dáva im lásku.
Skús sa zamyslieť nad tým, ako si tú matku definoval ty.
 

 

Milan,
Ale teraz uz skutocne vytrhavas veci z kontextu. V ziadnom pripade nikoho neodsudzujem...veta ktorú spomínas mozno nebola stastne napisana (suhlasim a ospravedlnujem sa), ale i tak v nej nijak neslo o to co spominas. Blog v ziadnom pripade nie je pisany v osobnej rovine
Su potraviny zdrave, menej zdrave i vyslovene skodlive...pricom castokrat je je jeden a ten isty produkt, akurat cesta k jeho dopestovaniu ci dochovaniu boli diametralne ina (napr. kura, ktore som spominal i inej reakcii tu v diskusii).
Asi sa zhodneme, ze vzdelanie je cesta ku vsetkemu...ku technickemu pokroku, ku ucte a pokore, k vztahu k nasej planete, ku schopnosti diskutovat...no a vytvorit v skolkach (a skolach vseobecne) pozitivne tvorive prostredie urcite moye pomoct posunut veci dopredu.
 

 

Ospravedlnenie akceptujem, beriem aj snahu vytvoriť pozitívne tvorivé prostredie a beriem úlohu vzdelania, len nie som si istý, či je to cesta ku všetkému, resp či spravne aplikujeme racionalizmus tam, kde ešte nemáme exaktné vedy.
.
Máš prírodovedecké vzdelanie, dokonca biologické, študoval si na UK, odtiaľ je prave výrazna osobnosť, ktorá poukazuje na potrebu pozitívneho prístupu, prof Ľudovít Kováč, len ten pozitívny prístup je v jeho ponímaní oveĺa, oveľa hlbší vratane skepsy k vede a racionalnym východiskám , už som to daval.
https://zurnal.pravda.sk/esej/...
.
Prípadne, ak si čítal od Kováča prírodopis komunizmu, tam je pekne vysvetlené, ako racionalne, dobré pohnútky možu viesť k celospoločenskému úpadku. S presahom, že podobná je dnes snaha EU. Opatrne s tou tézou zdravých potravín .Aby sa to nestalo naboženstvom, pozor :vedeckým naboženstvom" likvidujúcom iné aspekty.
Inak - pokojne by som uvítal, ak by si sa vyjadril k tomu Kovačovi .)
 

 

A ty si myslíš, že v škôlke to robia rovnako? Za 1,50 eur?
Alebo im v ohrejú kupovanú zmrazenú pizzu (tak ako tie šúľance), plné farbív a konzervantov?
 

 

Koľko veľa farbív a konzervantov sa dá nájsť na pizzi? Rada by som vedela teda, aké dobré jedlo môžu potom za 1.50 euro urobiť. Lebo keď si to tak zoberieš, tak pri každom jedle by sa týmto dalo odargumentovať, že z vody sa variť nedá.
Daj ty návrh na takéto lacné recepty, kde sa bude variť z čerstvého a nebude to vôbec vidieť, že varia lacno. Lebo ja viem urobiť pizzu, kde je porcia za 1.50 a vôbec to nemusí byť s parízerom.
 

 

Dakujem ya podporu. Presne o to mi islo, aby sa diskutovalo, robila sa pozitivna osveta, aby sa veci hybali dopredu. To co robi J.O. je uplne super. Zachytil som, ze i na Slovensku sa tomu v jeho mene venuju dve dievcata.
Dalsi odkaz mohlo blogu bol, ze to skutocne ide ked sa chce - moj syn chodi do skolky kde dokazu napohlad neuveritelne, ale uplne proste a jednoduche veci. Kde detom varia zdravo, kde maju aj pani kucharky vztah s deturencami. Kde maju deti cely den nakrajane v tanieroch ovocie a zeleninu, kde piju cely den cistu vodu a nepoznaju lizatkove oslavy. K tomu navyse sportuju a su co najviac vonku. Aj pred chvilou moj syncek este sedel vedla mna a dojedal velky tanier zeleninovej polievky z nasej zahradky;) proste radost pozerat.
Mrzia ma negativne komentare, ktore vytrhavaju jednu vetu a hovoria ze niekoho urazam...islo mi skutocne hlavne o to, posunut do sveta pozitivny odkaz.
 
Hodnoť

 

Ak nesuhlasíte so stravou v MŠ, aku podávajú, tak ju NEMUSITE objednávať pre svoje dieťa. Môžete mu nosiť vlastnú stravu.
 

< 1 2

Najčítanejšie


  1. Ladislav Rohoska: Robert Fico má na rukách krv... 664
  2. Miroslav Babič: Prepojenie Valla na dodávateľa predražených rúšok je veľmi nápadné 238
  3. Juraj Štubniak: Otázky na pána premiéra 1. 173
  4. Branislav Gröhling: Takto tečú peniaze do našich škôl 158
  5. Věra Tepličková: My chceme Blahu! My chceme Blahu! My chceme Blahu! 79
  6. Július Kovács: Obchodníci so smrťou oháňajúci sa národom a náboženstvom. 72
  7. Michal Porubän: Vyzývam tretí sektor v čase pandémie alebo ako poslanec Blaha dezinformuje a šíri nenávisť 66
  8. Miroslav Babič: Ako to bolo s nákupom rúšok pre Bratislavu cez Team Vallo? 56
  9. Andrej Stančík: Svet už nikdy nebude taký, ako predtým 55
  10. Anežka Gernešiová: Ako riešili pandémiu v minulosti? 54

Rebríčky článkov


  1. Martin Žilinčík: Orbánistan pritvrdzuje
  2. Miroslav Iliaš: Kresťania za odluku cirkvi (náboženstva) od štátu
  3. Ladislav Rohoska: Robert Fico má na rukách krv...
  4. Štefan Vidlár: Na Poňiky
  5. Viliam Majda: Bieda ŽSR
  6. Vladimír Hatara: Matovičov pokus "death free"
  7. Miroslav Sabol: Byť pripravený znamená aj poriadne dezinfikovať povrchy.
  8. Martin Fletcher: Poletíme? Živě ve verzi Rudolf plus dva – v pondělí 6. dubna v #kulturažije na Mall.tv
  9. Zuza Ferenczová: JEDNO BLEDOMODRÉ OKO / denník korona vírusu 11
  10. Roman Hutira: Zo Sydney sa presťahoval do Šaľe a je mu dobre!


Už ste čítali?